loading spinner

Rusia

Steagul Rusiei este un tricolor cu trei campuri orizontale egale ca latime, cu albul pe primul rand, albastru la mijloc si rosu jos.

Steagul Rusiei este sursa de inspiratie pentru culorile panslave.

 

Mai multe detalii

19,04 ron cu TVA

Informatii

Steagul Rusiei este un tricolor cu trei campuri orizontale egale ca latime, cu albul pe primul rand, albastru la mijloc si rosu jos.

Steagul Rusiei este sursa de inspiratie pentru culorile panslave.

Traditie

Acest steag a fost folosit ca drapel al marinei si armatei terestre din 1693 si a fost adoptat ca drapel civil in 1705 pentru a fi abordat la catargul vaselor comerciale.

Pe 7 mai 1883 s-a autorizat folosirea acestui drapel si pe uscat.

Totusi, nu a devenit steag national pana la incoronarea tarului Nicolae al II-lea din 1896.

Legendele populare afirma ca originea steagului national poate fi gasita in vizita tarului Petru cel Mare in Olanda in anul 1699.

Tarul, care a sosit in vizita in aceasta tara dorind sa studieze problema constructiilor navale, si-ar fi dat seama ca si Rusiei i-ar fi trebuit drapel care sa fie abordat la catargul corabiilor care urmau sa fie construite. Dupa cum se spune, el a conceput un drapel bazandu-se pe steagul Olandei, drapel care se folosea insa culorile nationale rusesti (alb, albastru, rosu), inlocuind portocaliul olandez cu rosul rusesc.

Aceasta poveste, foarte populara, se pare ca nu are nici un sambure de adevar, deoarece o carte germana in care erau prezentate steagurile nationale, descria in 1695, cu patru ani mai inaintea vizitei tarului Petru I in Olanda, steagul tricolor alb-albastru-rosu al Principatului Moscovei.

Mai mult, exista dovezi ca drapelul tricolor fusese deja abordat de Oriol ("Vulturul") prima corabie de razboi ruseasca, inca din 1667.

Cel mai probabil, cele trei culori sunt cele ale Stemei Marelui Cnezat al Moscovei, care-l avea reprezentat pe Sfantul Gheorghe purtand armura alb-argintie, calarind un cal alb, purtand capa si sulita albastre, totul pe un camp rosu.

Alta versiune afirma ca cele trei culori sunt asociate cu cele ale straielor Fecioarei Mariei, sfanta protectoare a Rusiei.

O alta interpretare a celor trei culori si ordinei in care sunt asezate este ca ar reprezenta sistemul social din timpul monarhiei, in care albul l-ar reprezenta pe Dumnezeu, albastrul pe tar, iar rosul pe tarani.

O alta interpretare foarte raspandita este aceea a legaturii dintre cele trei culori si principalele parti componente ale Imperiului Rus: albul – Rusia Alba (Belarus), albastru – Mica Rusie ("Malorossia", Ucraina), iar rosu – Mara Rusie (Rusia).

Versiuni ale steagului national

O varianta a steagului a fost aprobata pentru uzul privat al tarului Nicolae al II-lea in timpul primului razboi mondial.

Acest steag avea vulturul Romanovilor pe camp auriu asezat in coltul din stanga-sus. Acest steag nu a avut niciodata un statut oficial.

Cand bolsevicii au preluat putere in 1917, ei au renuntat la folosirea steagului tricolor, in schimb adoptand steagul rosu cu diferite variante ale abrevierii RSFS Ruse in coltul stanga-sus.

Ultima versiune a steagului rosu a fost adoptata in 1954 si a fost steagul national al RSFS Ruse pana la prabusirea Uniunii Sovietice din 1991.

Steagului Uniunii Sovietice ii lipsea banda verticala albastra din partea stanga.

 

Steagul imperial alb-albastru-rosu a fost readoptat de Rusia pe 22 august 1991.

Steagului Uniunii Sovietice ii lipsea banda verticala albastra din partea stanga.


Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

30 alte produse in aceeasi categorie: